2025 Missouri State USBC Masters & Queens PTQ Rules

(All rules for the 2025 Missouri State USBC Masters & Queens PTQ are subject to change)

Rule 1 - ELIGIBILITY

A. All participants must be current USBC members and a Missouri State USBC member.

B. If current membership cannot be verified, a USBC membership card must be purchased online
(recommended) or at the tournament site. THIS WILL BE AN ISSUE AS THE TOURNAMENT DATE
IS TWO DAYS AFTER THE START OF A NEW SEASON. IT IS HIGHLY RECOMMENDED THAT A

MEMBERSHIP BE PURCHASED ONLINE THROUGH BOWL.COM on August 1. If you choose
NOT to purchase online, we will process a membership through the Cape Girardeau USBC

as your local, and you’ll need to pay local dues in whatever association you bowl in later.

Rule 2 - OBJECTIVE
A. The objective of the Missouri State USBC Masters and Queens PTQ will be to fill any unclaimed spots
in the 16-person bracket in either/both the 2025 MOUSBC Masters or Queens.

Rule 3 — CRITERIA FOR ENTERING
A. A bowler may enter the PTQ for the Missouri State USBC Masters or Queens if:

1. He or she participated in any of our certified events during the season immediately prior to
the Masters and Queens (i.e. MOUSBC Open, MOUSBC Women’s, MOUSBC Senior Open or
Women'’s, MOUSBC Youth, or MOUSBC Pepsi Youth Championships); or

2. He or she participated in a league in a Missouri local association for 21-games or more
PRIOR to May 31 in the season immediately prior to the Masters and Queens.

3. ANY BOWLER regardless of professional status is eligible to enter the PTQ as long as he or

she meets the requirements in 1) or 2) above.

Any bowler classified as U18 or below must provide a Rule 400 Waiver prior to entry.

A female bowler entering the PTQ shall declare which event she intends to enter BEFORE
BOWLING the PTQ.
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Rule 4 - COMPETITION
A. The PTQ will be a six-game, scratch event, contested on a Sport Pattern DIFFERENT from the pattern
used for the Masters and Queens.
1. Bowlers will draw for starting lanes for the PTQ.
2. Masters and Queens entrants may be mixed on pairs.
3. Bowlers will move pairs every game.
4. Six game totals will determine those who move on to the main event. The number of qualifiers will
be determined and posted prior to the start of the PTQ.
A tie for the last spot available will be decided by a full game roll-off.
Additional players can and will be used from the PTQ list to fill spots due to no-shows for the main
event, in order of qualifying.
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Rule 5 - FEES

A. Entry fee for the PTQ will be $125 until Saturday, July 19, after which will be $140, broken down as
follows:
1. $20.00 Lineage
2. $50.00 Expenses ($55 after July 19)
3. $55.00 PTQ Prize Fund ($65 after July 19) in addition to spots in the main event

B. Expense Amount will go to costs for this year, and preparations for funding next year’s event.
Tournament Staff will be on a volunteer basis and take no salary from the entry fee.

C. Advancers to either Main Event will be guaranteed at least $125 with no additional entry fee.

Rule 6 — PRACTICE

A. Practice will be held prior to the first game of the PTQ for 15 minutes. Surfacing/cleaning of
balls will not be allowed once practice begins.
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